top of page
טיפול התנהגותי
מה זה טיפול התנהגותי ?
טיפול התנהגותי מניח שכולנו נולדים כלוח חלק - נקיים מהשפעות חיצוניות וחסרי בעיות פסיכולוגיות.
בעיות פסיכולוגיות, הפרעות התנהגות והתנהגויות שפוגעות בנו אינן משהו שהוא חלק מאדם מסויים אלא הן תוצר של נסיבות חיים ולמידה שהשפיעה עליו להתנהג בדרך מסויימת בתגובה לסיטואציות מסויימות.
ההתנהגות שפוגעת בנו ומפריעה לנו, אותה התנהגות שמקושרת עם בעיות פסיכולוגיות מתפתחת באמצעות אותם תהליכי למידה שמשפיעים על התפתחות של התנהגויות תקינות ואדפטיביות.
בהנחה שכל ההתנהגות שלנו היא התנהגות שלמדנו , למידה שגויה היא סיבה להתנהגות שגויה. והתנהגות שגויה תביא לי תוצאות לא טובות.
לכן - על ידי שימוש בדיוק באותו מנגנון של למידה אפשר וניתן ללמד את המטופל התנהגויות חדשות ויעילות יותר. התנהגויות שיעזרו לו, שיביאו לו את התוצאות הרצויות ושישפרו את איכות החיים שלו.
במסגרת הטיפול נלמד התנהגויות נכונות ואדפטיביות יותר שיעזרו לנו ויקטינו את המצוקה שלנו. השינוי והלימוד של התנהגויות חדשות הוא לא תהליך קל. אבל הוא אפשרי ויש לו ערך רב בשיפור איכות החיים שלנו.
בניגוד לטיפול פסיכודינאמי שמנסה לגלות קונפליקטים בלתי פתורים מהילדות ומהעבר הרחוק ולמצוא את הסיבה להתנהגות הבעייתית הטיפול ההתנהגותי מתרכז בהתנהגות עכשווית ובבעיות של ההווה ומתרכז בנסיון לתקן את ההתנהגות עצמה - להמיר התנהגות בעייתית שגורמת לנו סבל להתנהגות מתאימה יותר.
בטיפול ההתנהגותי אנחנו נשאל פחות למה ונתרכז יותר בשאלות של איך, מתי ואיפה. ההנחה היא שהמצוקה הפסיכולוגית שאנחנו חווים תעלם ביחד עם אימוץ ההתנהגות המתאימה שתביא לנו תוצאות טובות ויעילות בחיי היומיומיים שלנו.
טיפול התנהגותי - התניה קלאסית
הטיפול ההתנהגותי מבוסס על עקרונות ההתניה הקלאסית של איוואן פאבלוב ועל ההתניה האופרנטית של סקינר.
התניה קלאסית קורית כשגירוי נייטראלי מופיע בצמידות לגירוי אחר שמעורר תגובה רפלקסיבית.
אם הגירוי הנייטרלי והגירוי הנוסף שמעורר תגובה רפלקסיבית יופיעו בצמידות מספר מספיק של פעמים הגירוי הנייטרלי בעצמו ייצר את התגובה הרפלקסיבית .
בניסוי של פאבלוב - הכלב ייצר ריר בתגובה למזון - זו תגובה רפלקסיבית שכלבים לא צריכים ללמוד ושהיא כבר מחווטת במוחם. מזון הוא מעורר בלתי מותנה ורפלקס יצירת הרוק למראהו היא תגובה בלתי מותנית.
פאבלוב ייצר את תהליך ההתניה על ידי זה שצירף צליל. בכל פעם הושמע צליל בצמידות להגשת המזון. לאחר מספר חזרות הכלבים למדו לקשר בין הצליל למזון ונוצרה התנהגות חדשה.
ההתנהגות הזו נקראת התנהגות מותנה - הכלבים יצרו רוק כתגובה לשמיעת הצליל בלבד.
פאבלוב גילה שאת התגובה המותנה הזו ניתן גם להכחיד - אם נשמיע לכלבים את הצליל מבלי להגיש להם מזון אחרי מספר מסוים של פעמים הם יפסיקו להזיל ריר רק כתגובה לשמיעת הצליל.
לא קשה להשליך מזה על מנגנון יצירת הפוביה אצל אנשים. וגם אצל אנשים אם נשמיע להם, או נעמת אותם מספר מספיק של פעמים עם מעורר שגורם לפוביה שלהם ולא יקרה כלום הם ילמדו שאותו מעורר שגורם לפוביה לא מסכן אותם ולכן יפסיקו להגיב אליו.
התניה קלאסית מניחה שאנחנו לומדים להגיב ולחזור על אותה תגובה באמצעות אסוסיאציה-קישור ישיר.
טיפול התנהגותי שמבוסס על התניה קלאסית מנסה לנתק את הקישור בין המעורר(שגרם לתגובה) לבין התגובה הבלתי רצויה(פוביה למשל).
התניה אופרנטית עוסקת בתגמולים ועונשים ובצורה בה הם יכולים לחזק או להחליש התנהגויות מסויימות.(לדוגמא - כשמורה נותנת לילד כוכב הצטיינות בגין התנהגות טובה).
אחת השיטות שנעבוד לפיה היא דהסנסיטיזציה שיטתית - טיפול בחשיפה והקהיית רגשות שיטתית. זהו טיפול התנהגותי שפותח על ידי וולפה על בסיס העקרונות של ההתניה הקלאסית. מטרת הטיפול היא להכחיד את תגובת הפחד של הפוביה ולהחליפה בתגובה מרגיעה למעורר המותנה באמצעות שימוש מדורג בהתניה נגדית.
טכניקות נשימה והרפיה
בשלב ראשון המטופל לומד טכניקות הרפיה שרירית ותרגילי נשימה ומדיטציה. פחד יוצר מתח, כולל מתח שרירי והרפיה ורגיעה סותרות מתח. לאחר מכן המטופל יוצר בעצמו רשימה של גורמים וסיטואציות מעוררי פחד וחרדה. הרשימה תסודר מהנמוך - מה שהכי פחות מעורר חרדה ועד הכי גבוה - מה שהכי מעורר חרדה. בשלב זה מתחילה העבודה המעשית בשטח.
המטופל מתחיל במשימה הקלה ביותר ומתעמת - מכניס את עצמו בכוונה למצב שמעורר בו חרדה-פחד מתון מאוד.
במקביל המטופל מתרגל את טכניקות הרגיעה שלמד. כשהמטופל מרגיש נוח וכבר לא חושש מהמשימה הוא עולה שלב למשימה מאתגרת מעט יותר. שוב מבוצעות חזרות מרובות עד שהמטופל מרגיש נוח גם עם המשימה הזו.
התהליך נמשך עד המשימה המאתגרת ביותר ועד שהמטופל מרגיש שגם היא לא מעוררת בו חרדה.
bottom of page