top of page
פחד מרופא שיניים
חרדה דנטלית -
חרדה דנטלית היא פחד לא רציונלי וחסר פרופורציה מטיפולי שיניים. חרדה דנטלית עלולה להתבטא בפחד משתק והרגשה שמשהו נורא עלול לקרות בטיפול השיניים ואף בהתקפת חרדה מלאה. חרדה דנטלית גורמת להימנעות מטיפולי שיניים ולנזק מצטבר לבריאות השיניים וסובלים ממנה בין עשרה אחוזים לעשרים אחוזים מהאוכלוסיה. חרדה דנטלית נקראת אודונטופוביה - פוביה מטיפולי שיניים.
אין לנו הערכה מדוייקת אבל כנראה שביקור בקליניקה לטיפול שיניים כרוך בתחושה לא נעימה אצל מעבר ל 50% מהאוכלוסיה. פחד מרופא שיניים עשוי להיות על הרצף שבין תחושת חוסר נוחות קלה מביקורים במרפאה, חשש או פחד חולף מפרוצדורה מכאיבה ולא נעימה ועד חרדה דנטלית בעוצמה חריפה.
פוביה דנטלית תוביל בחלק מהמקרים להימנעות מוחלטת מטיפולי שיניים. להימנעות הזו יש מחיר יקר לבריאות השיניים וכתוצאה מהזנחתה אף לבריאותנו הכללית. המצב עלול להידרדר ולדרוש טיפולים יותר ויותר מורכבים. מי שסובל מחרדה דנטלית מודע ברוב המכריע של המקרים לכך שהחששות שלו אינם רציונליים אבל הרגשת הפחד והפניקה משתקת אותו ולא מאפשרת לו להגיע לטיפול.
סימפטומים של חרדה דנטלית -
החרדה הדנטלית עלולה לבוא לידי ביטוי במגוון תסמינים גופניים - דפיקות לב מואצות, לחץ דם מוגבר, הזעה, קוצר נשימה ,תחושת חנק בגרון, רעד בלתי נשלט. התסמינים עלולים להופיע אפילו רק כתוצאה ממחשבה על ביקור אצל רופא השיניים ולגרום להמנעות מוחלטת מביקור בקליניקה. במקרים קשים עלולה להופיע התקפת פאניקה מלאה במהלך השהות אצל רופא השיניים או השיננית.
סיבות לפחד מרופא שיניים -
הפחד מרופא השיניים יכול להיות קשור להתניה - אירוע טראומטי או חוויה לא נעימה שקרתה בעבר בקשר לטיפול שיניים. זה יכול להיות טיפול כואב שעברנו בילדות, או רופא שיניים בלתי מתחשב. חששות ממכונת הקידוח או מהמזרקים או הזריקות ומהסיטואציה המאיימת. כאבים שסבלנו לאחר טיפול קודם או הרגשת חוסר התחושה שלאחר קבלת הזריקה. יש מי שתחושת ההגבלה בתנועה הן בישיבה בכסא והן בהכנסת המכשירים לפה מאיימת עליו.
קיימים מגוון פתרונות לחרדה דנטלית - הרדמה מקומית, אלחוש, גז צחוק, היפנוזה, סדציה ועד הרדמה מלאה.
טיפול בחרדה דנטלית -
טיפול cbt קוגניטיבי התנהגותי בחרדה דנטלית נותן סט כלים להתמודדות עם החרדה הדנטלית. במסגרת החלק הקוגניטיבי בטיפול ננסה לזהות ולהיות מודעים לדפוסי החשיבה וההתנהגות ואמונות היסוד הגורמות לנו לחרדה הדנטלית. נעבוד על בדיקת ושינוי דפוסי החשיבה ו"המחשבות האוטומטיות" שלא משרתות אותנו. ננסה לבדוק למשל את המחשבה שתקרה קטסטרופה אצל רופא השיניים. האם יש גם אפשרות נוספת ? האם יכולה להיות אפשרות שהטיפול יעבור ב"שלום" ובהצלחה ? האם עצם העובדה שהיתה לנו בעבר התנסות לא טובה בטיפול שיניים אצל רופא מסויים משליכה על זה שכך יהיה אצל כל הרופאים ? האם יכולה להיות אפשרות שהטיפול הבא יהיה פחות טראומטי ?
במסגרת הטיפול ההתנהגותי לפחד מטיפולי שיניים נלמד לפי הצורך טכניקות רגיעה ונשימות נכונות ונתרגל אותן. נבצע תהליך של חשיפה מדורגת בהתאם לדרגת האיום הסובייקטיבית כפי שהיא נתפסת על ידי המטופל עצמו. המטופל יערוך את רשימת החששות שלו מהטיפול מהנמוך לגבוה ולאט לאט באופן מבוקר ובעזרה וליווי של המטפל הוא יחשף בהתאם לרמת החשש שלו לדברים שהוא חושש מהם. להתחלת הטיפול המטופל אף יוכל רק לדמיין את הקליניקה של רופא השיניים ולשוחח על הרגשתו עם המטפל. נוכל רק להשמיע לו את רעש המקדח, או אפילו רק את הריחות האופייניים של הקליניקה.רק אחרי שהמטופל ירגיש בנוח עם גירוי מסוים נעלה בדרגת האיום עד לטיפול מלא. אנחנו לא מבטיחים לכם דבר אבל בסדרה קצרה של טיפולים ממוקדים ניתן במקרים רבים להפחית משמעותית את רמות החרדה ולאפשר למטופל לקבל טיפול שיניים שחיוני לבריאות שיניו ובריאותו הכללית.
bottom of page