top of page
שיטות הטיפול שלנו
שיטות הטיפול המתקדמות שלנו יעזרו לך להתקדם מהר וביעילות. בעזרת המטפלים המיומנים שלנו ובעזרת המלווים המקצועיים שלנו אנחנו לצידך כדי להשיג את התוצאות האפקטיביות ביותר במהירות.
מה זה טיפול ביו-פידבק
כשאנחנו קוראים את המאמר הזה אנחנו מבצעים פעולה יזומה שאנחנו מודעים לה ושולטים עליה. אם נרצה להפסיק לקרוא פשוט נפסיק לקרוא. אבל בו זמנית בגוף שלנו מתבצעות אינספור פעולות לא יזומות ולא מודעות - אנחנו נושמים, מעכלים מזון, הכליות מסננות את הדם, הלב שלנו פועל. זרימת הדם , קצב הלב ,הנשימה וההזעה הן כולן פעולות חיוניות ובלתי רצוניות.
כשאנחנו מפחדים או חרדים הגוף שלנו מגיב בעוצמה. קצב הלב עולה , המתח השרירי מתגבר, לחץ הדם עולה וקצב הנשימה מתעצם - כל הפעולות האלה הן פעולות לא רצוניות ובלתי מודעות והן פקטורים קריטיים לעוצמת הפחד או החרדה שנרגיש. אם קצב הלב ולחץ הדם שלי ירדו לרמתם בשגרה , אם הנשימה שלי תהיה איטית ורגועה, גם הרגשת הפחד והחרדה שלי יפחתו דרמטית גם בהינתן אותו גורם מאיים מולי.
ביופידבק משתמש במכשור מיוחד כדי למדוד ולהציג מגוון של תגובות פיזיולוגיות - קצב לב, לחץ דם, מתח שרירי, הזעה, הולכה חשמלית בעור, החום של העור , פעילות חשמלית במוח ועוד.
צפיה בזמן אמת בתגובות הפיזיולוגיות של הגוף למצבים מנטליים שונים מאפשרת למטופל להיות מודע להשפעה שלהם על הגוף. בעזרת הביופידבק המטופל ילמד לשלוט בחלק מאותם מנגנונים ותגובות.
המטופל ילמד טכניקות נשימה, הרפיית שרירים וטכניקות רגיעה שונות ויוכל להבין ולראות איך הן משפיעות על המדדים הפיזיולוגיים בגוף שלנו - לחץ הדם יורד, קצב הלב מואט וכו.. ובמקביל את ההשפעה המשמעותית שיש למדדים הפיזיולוגיים על הרגשות והתחושות הקוגניטיביות - מפלס החרדה יורד והתחושות הבלתי נעימות מתפוגגות.
האימון בביופידבק והשליטה הנרכשת במדדים שונים שקובעים את רמת החרדה יכולים לעזור לנו לקבל שליטה בחרדה במקום שהיא תשלוט בנו. מי שנושם לאט, מי שקצב הלב שלו סדיר מפחד פחות ואף לא מפחד כלל.
איך הביופידבק עובד ? יש הרבה תיאוריות. אנחנו נסתפק בכיוון כללי אחד -
בביו פידבק ההתנהגות שלי היא למעשה התגובות הפיזיולוגיות שלי - קצב הלב, לחץ הדם וכו.. כשאנחנו נעשים מודעים לאותן תגובות אנחנו יכולים באמצעות התניה אופרנטית לבצע לימוד - החיזוקים בקונטקסט של הביופידבק הם השמע והתצוגות הויזואליות של אותן תגובות פיזיולוגיות כפי שהן משתקפות בצגי הביופידבק.
כשאני ארגיש יותר רגוע זרימת הדם ברקות שלי תגבר וטמפרטורת העור תגדל מה שיתבטא בצליל נמוך יותר. אם אכנס ללחץ זרימת הדם תפחת והטמפרטורה גם תפחת מה שיגרום לצליל גבוה יותר. החיזוקים בביופידבק הם מודעים ומכווני מטרה - אם המכשיר "אומר" שלחץ הדם שלי יורד - זה חיזוק חיובי וזה יחזק את ההתנהגות שהביאה לזה. אם המכשיר "אומר" שלחץ הדם שלי עולה זה יחליש את ההתנהגות שהביאה לזה. מכשיר הביופידבק מנטר תגובות פיזיולוגיות שבלעדיו אין לנו ידע ומודעות לגביהן.הוא מציג ומנגיש לנו את התגובות בצורה שניתנת להבנה אינטואיטיבית.
ביופידבק
מה זה טיפול EMDR?
EMDR- Eye Movement Desensitization Reprocessing היא שיטת טיפול שמטרתה עיבוד מהיר של זכרונות טראומטיים והקלה בסימפטומים של פוביות וחרדות על ידי עיבוד מחדש והקהיה באמצעות תנועות העיניים שלנו.
השיטה פותחה על ידי פרנסין שפירו בשנות השמונים ומבוססת על הרעיון שמחשבות שליליות רגשות לא נעימים והתנהגויות לא מועילות הם תוצאה של זיכרונות בלתי מעובדים.
הטיפול כולל היזכרות באירוע טראומטי ולא נעים ובו זמנית גירוי בילטרלי המערב את שתי ההמיספרות המוחיות - על ידי הנעה של העיניים מצד לצד, או קול המושמע לסירוגים בשתי האוזניים או גירוי באמצעות רטט או אף באמצעות גירויים על מסך המחשב. המטופל מתרכז ברגשות השליליים בו זמנית להפעלת הגירוי הבילטרלי.
אחד ההסברים להפחתת המצוקה בעקבות הטיפול הוא - זיכרון לא מעובד של אירוע מפחיד יכול להיות מלווה ברגשות קשים ותסמינים פיזיולוגיים לא נעימים שעולים בעקבות משהו שמזכיר את האירוע. הטיפול ב EMDR מעודד יצירת קישורים בין הזיכרונות הטראומטיים לבין אינפורמציה חיובית יותר. הזיכרון עובר שינוי כשנוצרים חיבורים עם חומרים פוזיטיביים יותר.
יש לציין שיש הרבה מחלוקות בקשר ליעילות הטיפול ב EMDR ואין הסבר מדעי חד משמעי שיסביר את פעולתו. מצד שני נצפתה הטבה במצבם של הרבה מאוד מטופלים שעברו את הטיפול.
edmr
מה זה מיינדפולנס ?
מיינדפולנס
מיינדפולנס - מודעות קשובה הוא האפשרות להיות נוכח ומרוכז בהווה ובמה שקורה כרגע מבלי שיפוטיות והסחות דעת. מדיטציה היא אחת הדרכים ללמוד ולתרגל מיינדפולנס. מיינדפולנס לא מבטל מתח או כעס או תסכול. הוא רק מאפשר לנו להיות מודעים למחשבות ורגשות לא נעימים ונותן לנו בחירה איך לפעול. במקום שהמחשבות והרגשות ישלטו ויובילו אותנו תרגול מיינדפולנס עשוי לעזור להפחתת תסמינים של דיכאון, מתח חרדה ותוקפנות.
טיפול התנהגותי
טיפול התנהגותי
טיפול התנהגותי
טיפול התנהגותי מניח שכולנו נולדים כלוח חלק - נקיים מהשפעות חיצוניות וחסרי בעיות פסיכולוגיות.
בעיות פסיכולוגיות, הפרעות התנהגות והתנהגויות שפוגעות בנו אינן משהו שהוא חלק מאדם מסויים אלא הן תוצר של נסיבות חיים ולמידה שהשפיעה עליו להתנהג בדרך מסויימת בתגובה לסיטואציות מסויימות.
ההתנהגות שפוגעת בנו ומפריעה לנו, אותה התנהגות שמקושרת עם בעיות פסיכולוגיות מתפתחת באמצעות אותם תהליכי למידה שמשפיעים על התפתחות של התנהגויות תקינות ואדפטיביות.
בהנחה שכל ההתנהגות שלנו היא התנהגות שלמדנו , למידה שגויה היא סיבה להתנהגות שגויה. והתנהגות שגויה תביא לי תוצאות לא טובות.
לכן - על ידי שימוש בדיוק באותו מנגנון של למידה אפשר וניתן ללמד את המטופל התנהגויות חדשות ויעילות יותר. התנהגויות שיעזרו לו, שיביאו לו את התוצאות הרצויות ושישפרו את איכות החיים שלו.
במסגרת הטיפול נלמד התנהגויות נכונות ואדפטיביות יותר שיעזרו לנו ויקטינו את המצוקה שלנו. השינוי והלימוד של התנהגויות חדשות הוא לא תהליך קל. אבל הוא אפשרי ויש לו ערך רב בשיפור איכות החיים שלנו.
בניגוד לטיפול פסיכודינאמי שמנסה לגלות קונפליקטים בלתי פתורים מהילדות ומהעבר הרחוק ולמצוא את הסיבה להתנהגות הבעייתית הטיפול ההתנהגותי מתרכז בהתנהגות עכשווית ובבעיות של ההווה ומתרכז בנסיון לתקן את ההתנהגות עצמה - להמיר התנהגות בעייתית שגורמת לנו סבל להתנהגות מתאימה יותר.
בטיפול ההתנהגותי אנחנו נשאל פחות למה ונתרכז יותר בשאלות של איך, מתי ואיפה. ההנחה היא שהמצוקה הפסיכולוגית שאנחנו חווים תעלם ביחד עם אימוץ ההתנהגות המתאימה שתביא לנו תוצאות טובות ויעילות בחיי היומיומיים שלנו.
הטיפול ההתנהגותי מבוסס על עקרונות ההתניה הקלאסית של איוואן פאבלוב ועל ההתניה האופרנטית של סקינר.
התניה קלאסית קורית כשגירוי נייטראלי מופיע בצמידות לגירוי אחר שמעורר תגובה רפלקסיבית.
אם הגירוי הנייטרלי והגירוי הנוסף שמעורר תגובה רפלקסיבית יופיעו בצמידות מספר מספיק של פעמים הגירוי הנייטרלי בעצמו ייצר את התגובה הרפלקסיבית .
בניסוי של פאבלוב - הכלב ייצר ריר בתגובה למזון - זו תגובה רפלקסיבית שכלבים לא צריכים ללמוד ושהיא כבר מחווטת במוחם. מזון הוא מעורר בלתי מותנה ורפלקס יצירת הרוק למראהו היא תגובה בלתי מותנית.
פאבלוב ייצר את תהליך ההתניה על ידי זה שצירף צליל. בכל פעם הושמע צליל בצמידות להגשת המזון. לאחר מספר חזרות הכלבים למדו לקשר בין הצליל למזון ונוצרה התנהגות חדשה.
ההתנהגות הזו נקראת התנהגות מותנה - הכלבים יצרו רוק כתגובה לשמיעת הצליל בלבד.
פאבלוב גילה שאת התגובה המותנה הזו ניתן גם להכחיד - אם נשמיע לכלבים את הצליל מבלי להגיש להם מזון אחרי מספר מסוים של פעמים הם יפסיקו להזיל ריר רק כתגובה לשמיעת הצליל.
לא קשה להשליך מזה על מנגנון יצירת הפוביה אצל אנשים. וגם אצל אנשים אם נשמיע להם, או נעמת אותם מספר מספיק של פעמים עם מעורר שגורם לפוביה שלהם ולא יקרה כלום הם ילמדו שאותו מעורר שגורם לפוביה לא מסכן אותם ולכן יפסיקו להגיב אליו.
התניה קלאסית מניחה שאנחנו לומדים להגיב ולחזור על אותה תגובה באמצעות אסוסיאציה-קישור ישיר.
טיפול התנהגותי שמבוסס על התניה קלאסית מנסה לנתק את הקישור בין המעורר(שגרם לתגובה) לבין התגובה הבלתי רצויה(פוביה למשל).
התניה אופרנטית עוסקת בתגמולים ועונשים ובצורה בה הם יכולים לחזק או להחליש התנהגויות מסויימות.(לדוגמא - כשמורה נותנת לילד כוכב הצטיינות בגין התנהגות טובה).
אחת השיטות שנעבוד לפיה היא דהסנסיטיזציה שיטתית - טיפול בחשיפה והקהיית רגשות שיטתית. זהו טיפול התנהגותי שפותח על ידי וולפה על בסיס העקרונות של ההתניה הקלאסית. מטרת הטיפול היא להכחיד את תגובת הפחד של הפוביה ולהחליפה בתגובה מרגיעה למעורר המותנה באמצעות שימוש מדורג בהתניה נגדית.
בשלב ראשון המטופל לומד טכניקות הרפיה שרירית ותרגילי נשימה ומדיטציה. פחד יוצר מתח, כולל מתח שרירי והרפיה ורגיעה סותרות מתח. לאחר מכן המטופל יוצר בעצמו רשימה של גורמים וסיטואציות מעוררי פחד וחרדה. הרשימה תסודר מהנמוך - מה שהכי פחות מעורר חרדה ועד הכי גבוה - מה שהכי מעורר חרדה. בשלב זה מתחילה העבודה המעשית בשטח.
המטופל מתחיל במשימה הקלה ביותר ומתעמת - מכניס את עצמו בכוונה למצב שמעורר בו חרדה-פחד מתון מאוד.
במקביל המטופל מתרגל את טכניקות הרגיעה שלמד. כשהמטופל מרגיש נוח וכבר לא חושש מהמשימה הוא עולה שלב למשימה מאתגרת מעט יותר. שוב מבוצעות חזרות מרובות עד שהמטופל מרגיש נוח גם עם המשימה הזו.
התהליך נמשך עד המשימה המאתגרת ביותר ועד שהמטופל מרגיש שגם היא לא מעוררת בו חרדה.
טיפול cbt
cbt טיפול
טיפול CBT כשמו כן הוא - טיפול משולב קוגניטיבי והתנהגותי.
הטיפול מורכב הן מטיפול קוגניטיבי והן מטיפול התנהגותי. הטיפול הקוגניטיבי מבוסס על מחקרים של ארון בק ואלברט אליס.
הטיפול מניח שמה שקורה לנו במציאות מסונן ומשוקף אצלנו באמצעות האמונות שאנחנו מחזיקים בהן.
סכמות ואמונות שגויות יוצרות רגשות והתנהגויות שגויות שפוגעות בנו ושגורמות להרגשת מצוקה ותפקוד לא טוב ולא מסתגל. חשיבה-קוגניציה יוצרת רגשות והתנהגויות. ידיעה-קוגניציה שגויה מביאה למצוקה פסיכולוגית ולתפקוד לקוי.
הטיפול הקוגניטיבי מנסה לטפל בזה. במהלך הטיפול המטופל יבחן את דפוסי החשיבה שלו יכיר אותם ויבין איך החשיבה שלו משפיעה על הרגשות שלו ועל ההתנהגויות שלו.
המטופל יצליח לזהות ולנהל את המחשבות הרגשות וההתנהגויות שלו במצבים אמיתיים שקורים לו בחיי היומיום.
נעשה מאמץ בשיתוף עם המטפל לאתגר דפוסי חשיבה בלתי יעילים להבין במה הם פוגעים בנו ולהמיר את דפוסי החשיבה השליליים בחיוביים שישרתו אותנו טוב יותר. זו דרך קשה ולא פשוטה.
אבל אם נצליח להתאים ולהחליף מחשבות רגשות והתנהגויות מוטעות או מעוותות במחשבות ,רגשות והתנהגויות חיוביות ויעילות יותר נצליח להביא להקלה בבעיה הספציפית.
מצוקה פסיכולוגית ותפקוד לקוי יכולים להחמיר כתוצאה מהתנהגויות לא מותאמות , אבל הם גם יכולים להיות מופחתים ואף להעלם בהתאם להתאמות שנבצע בקוגניציה ובהתנהגויות שלנו.
הטיפול ההתנהגותי מבוסס על מחקריהם של איוואן פאבלוב, ג'ון ווטסון ואלפרד סקינר.
הטיפול מתמקד בהתנהגות ומנסה להחליף התנהגויות לא יעילות ובעייתיות בהתנהגויות יעילות וחיוביות יותר.
הטיפול ההתנהגותי משתמש הרבה בפעילות בשטח, בחשיפה התנהגותית ובשימוש בחיזוקים ותוצאות.
פסיכולוגים התנהגותיים לא מתייחסים לבעיות בהתנהגות כמשהו שנובע ממהותו של אדם מסוים או שבא ממנו אלא כמשהו שמשקף איך למידה לא נכונה השפיעה עליו להתנהג בדרך שלא מועילה לו בסיטואציות מסויימות.
המטפל ההתנהגותי מבצע הערכה התנהגותית ורוצה לענות על שתי שאלות : מה הם הגורמים השונים(סביבתיים או פסיכולוגיים) שמשמרים את ההתנהגות הבלתי מסתגלת. זו למעשה שאלה שבודקת את "תעודת הזהות ההתנהגותית" של המטופל ואיזה סוג של טיפול או טכניקה התנהגותית תוכל לעזור למטופל להשתפר בצורה היעילה ביותר.
הטיפול ההתנהגותי עצמו מבוסס על עקרונות ההתניה הקלאסית של פאבלוב - התניה קלאסית קורית כשגירוי נייטרלי מופיע בצמידות לגירוי נוסף שמעורר תגובה רפלקסיבית, ועל עקרונות ההתניה האופרנטית של סקינר - שימוש בחיזוקים ועונשים תלויי תוצאה.
בטיפול cbt יש שלושה שלבים.
בשלב הראשון מבוצעת הערכה - המטופל מספר על עצמו ומדוע היגיע לטיפול. מבוצעת בדיקה משותפת עם המטופל איך המחשבות הרגשות וההתנהגויות שלו תורמים לבעיה שהוא מתמודד איתה. המטופל מנסה לבחון את הדברים ולגלות את האירוע המפעיל. את מערכת האמונות או הגישה שלו לאירוע ואת התוצאות כפי שהן משתקפות בתגובות ההתנהגותיות או הרגשיות שלו.
בסיום השלב הראשון הזה יוחלט איזה כלים טיפוליים יוכלו לעזור למטופל.
יש מגוון של כלים טיפוליים שניתן לבחור מביניהם - כולל לימוד של טכניקות הרפיה ורגיעה, טכניקות של מיינדפולנס, אימון באסרטיביות כולל ביצוע תרגילים באסרטיביות בשטח, למידת מיומניות בפתרון בעיות, ביצוע חשיפות בשטח כולל טכניקות להפחתת רמת הרגישות והפגיעות מסיטואציות שקורות בחיי היומיום, חיזוק ועידוד, משחקי תפקידים וצפיה בוידאו על המטופל כדי שיבין איך הוא נראה מבחוץ. הרבה פעמים דברים שאנחנו מדמיינים וחושבים על עצמנו נראים אחרת כשרואים אותם בפועל.
בד בבד תבוצע עבודה רבה על ארגון מחדש של קוגניציות כולל רגשות והתנהגויות.
הביצוע בפועל של האסטרטגיה הטיפולית שנבחרה בעקביות ובנחישות, תוך התאמה בהתאם לפידבק שמביא המטופל והתאמה לצרכים המיוחדים שלו חיוניים להצלחת הטיפול.
לקראת סיום הטיפול תבוצע הערכה נוספת בשיתוף המטופל. ההערכה הזו נועדה בין השאר לבחון האם ועד כמה הטיפול היה יעיל.
במסגרת ההערכה הזו יבחנו השינויים שקרו במהלך הטיפול במחשבות, ברגשות ובהתנהגויות שלנו. האם עוצמת הבעיה והתדירות שלה פחתו והאם הבעיה נפתרה כליל.
בשונה מטיפול דינאמי cbt הוא טיפול מובנה מדיד וממוקד מטרה. הוא ניתן לאורך פרק זמן מוגבל ובמספר פגישות מצומצם. במסגרת הטיפול המטופל רוכש מיומניות ומקבל מטלות כשיעורי בית. שיתוף הפעולה של המטופל ועבודה קשה ומאתגרת חשובים מאוד להצלחת הטיפול.
bottom of page