דיכאון קליני
רובנו מרגישים עצובים במצבים שונים בחיים, אבל יש הבדל בין תחושת עצב חולפת לבין דיכאון. דיכאון קליני עלול להיות מלווה בתחושה קבועה של יאוש ובפגיעה בתפקוד - קושי לעבוד, ללמוד, לתפקד חברתית, לישון, לאכול, ולהנות מפעילויות שונות. דיכאון קליני חמור יותר, קשה יותר ונמשך יותר מעצבות. אין בדיקות מעבדה - בדיקות דם או בדיקות אחרות כדי לאבחן דיכאון. האבחנה מבוססת על הדיווחים של הסובל מהדיכאון ועל הבדיקה של הרופא או הפסיכיאטר האחראי. תחילת הדיכאון היא במקרים רבים בין שנות העשרים והשלושים של החיים והשכיחות של דיכאון בגילאים אלו גבוהה מאשר בגילאים מבוגרים. נשים סובלות מדיכאון בשיעור גבוה בהרבה מגברים - אולי כתוצאה משינויים הורמונליים עם הבגרות המינית, הריונות ושלב המונופאזה. דיכאון פוגע בכ 300 מליון אנשים בעולם והוא הגורם השני לחיים עם מוגבלות בעולם כולו.
אבחנה של דיכאון קליני/מז'ורי -
דיכאון קליני/מז'ורי יופיע למשך שבועיים לפחות וימשך בממוצע אצל רוב הסובלים למשך 4-6 חודשים. כשהדיכאון הקליני הופך לכרוני הוא יכול להימשך מעל לשנתיים.
לפי ה DSM-5 כדי לאבחן דיכאון קליני-מז'ורי צריכים לחוות לפחות 5 מהתסמינים הבאים למשך של לפחות שבועיים רצופים. לפחות אחד מהתסמינים יהיה מצב רוח מדוכא או איבוד עניין והנאה. על התסמינים לגרום למצוקה קלינית משמעותית או פגיעה משמעותית ביכולות התפקוד התעסוקתי ,חברתי או בתחומים חשובים אחרים. התסמינים לא ינבעו כתוצאה משימוש בחומרים או ממצב רפואי אחר. אבל כתוצאה מאבדן של אדם אהוב, מחלה קשה, נכות, בעיות כלכליות ועוד עלולים לכלול תסמינים של דיכאון מז'ורי/קליני ולכן יש לערוך דיאגנוזה מקיפה כדי לשלול סיבות שונות לתסמינים. יש לוודא שהדיכאון לא מוסבר על ידי הפרעות אחרות בעיקר בספקטרום הסכיזופרניה ולוודא שלא היו אפיזודות מאניות. יש לשלול בעיות בריאות שונות כולל הפרעות בשינה ותחלואה של בלוטת התריס.
9 התסמינים של דיכאון קליני/מז'ורי -
שינה מרובה או נדודי שינה כמעט בכל הימים.
חוסר אנרגיה ועייפות שתופיע כמעט בכל יום.
הפחתה ואף חוסר יכולת להתרכז ולחשוב בבהירות כמעט בכל יום.
מצב רוח מדוכא ברוב שעות היום כמעט בכל יום.
הרהורים חוזרים על מוות , מחשבות על התאבדות ללא תכנון מדויק, נסיון התאבדות או תכנון שלו.
תחושות של חוסר ערך עצמי ואשמה עצמית כמעט בכל יום.
שינוי מהותי במשקל - ירידה או עליה. שינוי בולט בתאבון - ירידה או עליה.
איבוד בולט של עניין והנאה בכל או כמעט כל הפעילויות במשך היום , כמעט בכל יום.
האטה בתנועה הגופנית ובתהליכי החשיבה שנצפית על ידי אחרים ולא רק כתחושה סובייקטיבית.
קיימים תתי סוגים שונים של דכאון מז'ורי/קליני. באחריות הרופא המטפל לבצע אבחנה מדוייקת.
מי שסובל מדיכאון קליני/מז'ורי נמצא בסיכון להתאבדות.
טיפול בדיכאון קליני/מז'ורי -
בדיכאון קליני/מז'ורי נצטרך במקרים רבים לשלב בין טיפול תרופתי מתאים לפסיכותרפיה. הטיפול התרופתי ינתן בהתאם להנחיות הפסיכיאטר המטפל. כשטיפול תרופתי אינו יעיל ניתן לשקול טיפול בנזעי חשמל.
CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי יהיה אפקטיבי רק בתנאי שהמטופל משתף פעולה עם הטיפול וכשהוא מגיע עם מוטיבציה לטיפול. מי שסובל מדיכאון מז'ורי/קליני ואינו מסוגל לשיתוף פעולה אקטיבי לא יתאים לטיפול CBT. רק במקרה שלמטופל יש מוטיבציה ושהוא מסוגל לשתף פעולה CBT יוכל להוות אפשרות טיפולית טובה. במסגרת הטיפול ננסה לזהות דפוסי חשיבה שליליים ובלתי מועילים וננסה להחליף אותם במחשבות אדפטיביות ויעילות יותר. במסגרת הטיפול ההתנהגותי ננסה לשנות את דפוסי ההתנהגות הבלתי יעילים שלנו ולהחליף אותם בדפוסי התנהגות יעילים יותר. במקביל אם יהיה צורך נוכל אף לצאת עם המטופל לשטח וללוות אותו בשינוי ההתנהגות.