חרדת מחטים
חשוב לאבחן במדויק את הסיבות לחרדת מחטים כדי להתאים לה את הטיפול הנכון. קיימים מקרים שבהם CBT לא יתאים לטיפול בבעיה.
פחד ממחטים -
חלק גדול מהאוכלוסיה חושש במידה מסויימת מפרוצדורות רפואיות שמערבות מחטים וזריקות. טריפנופוביה - פחד ממחטים וזריקות - קיים אצל לפחות 10% מהאוכלוסיה ויש חוקרים שמניחים שיש לפחד מקור אבולוציוני - מי שנמנע ונזהר לפני אלפי שנים מדקירות מחפצים חדים או פגיעות בגופו היה בעל סיכויים גבוהים יותר לשרוד.
מכיוון שלפחד ממחטים עלולים להיות מקורות שונים וסיבות שונות כשלכל סיבה מתאים טיפול שונה חשוב מאוד לבצע דיאגנוזה מדוייקת של מקור הפחד לפני התחלת הטיפול בחרדת מחטים כדי לנקוט בגישה הטיפולית המתאימה. אין להתחיל טיפול ללא דיאגנוזה שבוצעה על ידי מומחה בעל ידע ונסיון בתחום.
סימפטומים של פחד מזריקות -
ל 50% מהסובלים מחרדת מחטים יש תגובה רפלקסיבית שעוברת בתורשה שהתסמין העיקרי שלה הוא נפילת לחץ דם שגורמת לעילפון. ללמעלה מ 80% מהסובלים מהתגובה הרפלקסיבית יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה שסובל מאותה בעיה. התגובה הרפלקסיבית העצבית שעוברת בתורשה גורמת לפחד ממראה, מחשבה או תחושה של מחטים. הסימפטום העיקרי הוא התעלפות כתוצאה מירידת לחץ הדם.
מחקרים מצאו שאנשים רבים שהתעלפו כתוצאה מהפוביה לא פחדו באופן מודע מעצם הפרוצדורה הרפואית אלא מהתגובה העצבית שגרמה לעילפון. אירוע ההתעלפות שקרה בעבר הוא שגרם ליצירת הפוביה ולאוו דווקא הפחד מהמחטים עצמן. תגובות פיזיולוגיות נוספות שמתעוררות כתוצאה מהפחד ממחטים כוללות הרגשת חולשה, בחילה, חיוורון, טנטון באוזניים, התקפות פאניקה ולחץ דם גבוה ודופק מוגבר ונפילה בשניהם עם קבלת הזריקה. פחד ממחטים היא בין הפוביות הבודדות שעלולה לסכן את הלוקה בה - נפילת לחץ הדם הנגרמת מרפלקס ההלם עלולה אף לגרום למוות.
טיפול בחרדת מחטים -
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי cbt בפחד ממחטים וזריקות תוך בקרה וחשיפה הדרגתית למקור הפחד עשוי להפחית דרמטית את רמת החרדה ואף להכחידה כליל. חשוב להדגיש שיש לבצע את הטיפול רק אצל מי שיש לו הכשרה ונסיון רב בתופעה ותוך ליווי צמוד של המטופל.
פחד אסוציאטיבי ממחטים הוא הגורם לפוביה אצל 30% מהסובלים ממנה. אירוע טראומטי בעבר - פרוצדורה רפואית כואבת או אפילו רק צפיה במישהו אחר שסובל ממנה גורמת לסובל לבצע התניה - לקשר בין כל הפרוצדורות שמערבות מחטים לבין החוויה השלילית. צורת הפחד הזו גורמת לתסמינים פסיכולוגיים בעיקרם - חרדה עזה, נדודי שינה לפני הבדיקה, התעסקות אובססיבית בבדיקה והתקפות פאניקה. גם במקרה הזה טיפול קוגניטיבי התנהגותי יעיל ביותר.
פחד התנגדותי - מופיע אצל כ 20% מהסובלים מפחד ממחטים. כשהפחד מערב לא רק את החשש ממחטים או זריקות אלא גם את הגבלת התנועה והשליטה עלינו. פחד כזה יכול לבוא מחוויות ילדות נשלטות וכניעות להורים או טיפול כושל בפרוצדרות קודמות - למשל הפעלת כוח פיזי או נפשי לריסון המטופל . גם במקרה זה טיפול קוגניטיבי התנהגותי נמצא יעיל ביותר.
רגישות יתר מורשת לכאב. בשביל 10 מהאוכלוסיה כאב הזריקה הוא ללא שיעור יותר גדול מממוצע האוכלוסיה. התסמינים כוללים חרדה קיצונית וקצב לב ולחץ דם מוגברים מיד עם חדירת המחט או שניות לפני כן. במקרה זה טיפול CBT - קוגניטיבי התנהגותי לא יעזור. הטיפול המומלץ הוא סוג של אלחוש כדי למנוע את הכאב.