פחד קהל
חלקנו "נולד" לדבר מול קהל אבל חלקנו סובל מפחד קהל קיצוני שלא מאפשר לנו להופיע אפילו מול 2-3 אנשים.
מה זה פחד קהל ?
יש אנשים ש"נולדו" לנאום - הם בשיאם מול קהל והם אוהבים את תשומת הלב ואת ההתרגשות המלווה את ההופעה. בקצה השני יש את הסובלים מממה שנקרא פחד קהל - מי שעצם ההבנה שעליהם לדבר מול קהל מעבירה בהם תחושת אימה משתקת.
אחוז גבוה מהאוכלוסיה - למעלה מ 60-70% לא ירגיש נוח לדבר מול קהל. רמת הדריכות שונה מאדם לאדם -חלק מאיתנו ירגיש עוררות ועצבנות קלה כשאצל אחרים זה יתבטא בפחד משתק ואף בתסמינים של התקפת פאניקה. יש מי שחוששים לדבר מול אנשים זרים ויש מי שיחששו דווקא מקהל מוכר. יש מי שיחשוש מלדבר מול קבוצה קטנה, אפילו באירועים משפחתיים מצומצמים ואפילו מול 2 אנשים ויש מי שיחשוש לדבר מול קהל גדול. דיבור מול קהל מציב את הנואם במרכז תשומת הלב ותחת שיפוטו של הקהל. מי שלא בטוח עלול לסרוק שוב ושוב את תגובות הקהל ולמצוא רמזים למשוב שלילי על הופעתו.
דיבור מול קהל חשוב להצלחה בלימודים - מהשתתפות בשיעורים והופעה מול הכיתה, להצלחה בעבודה - לקידום הקריירה, להצגת פתרונות שלנו לבעיות וליצירת שיתופי פעולה ובניית התדמית שלנו. דיבור מול קהל משפיע על העצמתנו האישית והמקצועית ואיזו השפעה יש לנו. פחד קהל פוגע בכל אלה. פחד קהל יכול להיות נגזרת של חרדה חברתית או להופיע רק בסיטואציות בהן אנחנו נדרשים להופיע ולהיות במרכז תשומת הלב של אנשים אחרים.
פחד קהל - גלוסופוביה(גלוסו - לשון ביוונית, פוביה - פחד) יכול לפגוע משמעותית באיכות החיים ובאפשרויות הקידום בעבודה.
סימפטומים של פחד קהל -
תסמיני הפחד כוללים - דופק מוגבר ולחץ דם גבוה, אישונים מורחבים, הזעה מוגברת, לחץ בשרירי הצוואר, יובש בפה ורעד בלתי נשלט כמו גם קול חלש ורועד. אחדים מאיתנו יחוו התקפת חרדה מלאה כתוצאה מהצורך לדבר מול קהל.
סיבות לפחד קהל -
פיזיולוגיה - אנשים שחווים באופן כללי יותר תסמיני חרדה כתוצאה מסיטואציות שונות עלולים להיות פגיעים יותר גם לפחד קהל. אנשים שיש להם פרדיספוזיציה לחרדה באופן כללי יתקשו יותר להתמודד עם החרדה שעולה בהופעה מול קהל.
מחשבות - כשאנחנו לא מעריכים את עצמנו כנואמים טובים. כשיש לנו מחשבות לא טובות על מה שיקרה כשנעלה לנאום עצם המחשבות עלולות להעלות את מפלס החרדה שלנו.
יכולות טבעיות ומיומנות - אם זה הנאום הראשון בחיי או שהנסיון שלי מועט סביר להניח שהחרדה תהיה גבוהה יותר.
הבדלי סטטוס - כשנצטרך לנאום מול נשיא ארה"ב סביר שהחרדה תהיה גבוהה יותר מאשר כשננאם מול אדם חסר חשיבות מבחינתנו, גם כשנדע שבודקים אותנו ונותנים לנו ציוני הערכה סביר שהחרדה תהיה גבוהה יותר.
חוסר ביטחון ודימוי עצמי נמוך , ביישנות טבעית.
טיפול בפחד קהל -
טיפול cbt קוגניטיבי התנהגותי לפחד קהל - במסגרת הטיפול המטופל יבחן את דרכי החשיבה שלו וינסה להבין ממה נובע הפחד על מה הוא מתבסס והאם הוא רציונלי. ננסה לזהות את המחשבות האוטומטיות שעולות בנו כשאנחנו נואמים מול קהל או אפילו רק מדמיינים דיבור מול קהל. נבדוק את המחשבות האוטומטיות - האם באמת תקרה קטסטרופה אם אעלה לנאום מול 3 חברים שלי ? האם אני באמת צריך לנאום כמו נתניהו או שזה מספיק טוב שאנאם כמו שאני יודע ומסוגל ? האם באמת הקהל חשב שאני נואם נורא ואיום או שיש אפשרות שאני טועה וחלקם חשבו שהנאום היה בסדר ואולי אפילו מעניין ?
ננסה להחליף מחשבות שליליות במחשבות יעילות ואדפטיביות יותר. אולי יש סיכוי שאם אדבר מול 3 חברים שלי הנאום שלי יעבור בשלום ? וגם אם לא אהיה נואם כריזמטי ומלוטש אולי אצליח להעביר את המסר בצורה טובה ויעילה ?
מבחינה התנהגותית המטופל ינסה להתעמת עם הפחד בסיטואציות שיהיו אפשריות מבחינתו ושלא יעוררו אצלו חרדה משתקת. באיטיות ובהדרגה ובהתאם לתחושת הנוחות והיכולת של המטופל הוא יתעמת עם סיטואציות מאתגרות יותר ויותר.
פחד קהל הוא דבר שניתן להתגבר עליו באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי. מספר טיפולים לא ארוך עשוי להביא להטבה משמעותית בתחושות של הסובלים מהפחד.