רוני הוא מהנדס מבריק. בוגר הטכניון בהצטיינות , הוא שירת בצבא כקצין קרבי ביחידה מובחרת. הוא סמנכ"ל פיתוח בחברת הייטק מצליחה. הוא חברותי, רהוט , בעל יכולת ניסוח גבוהה, הוא בטוח בעצמו ומדבר אנגלית שוטפת. אבל כשהוא צריך לנהל מצגת , ליסוע לפגישה שיווקית עם לקוחות מחו"ל או אפילו עכשיו בתקופת הקורונה לנהל שיחה עם כמה אנשים בזום הוא מוצא את עצמו פעם אחר פעם מנסה להתחמק ולהמציא תרוצים. כשהוא משתתף בישיבות עם קהל הוא שותק לרוב ובוודאי לא מבטא את עצמו במלוא היכולות שלו. הוא מרגיש שהחרדה מציפה אותו, שכולם בוחנים אותו ומבקרים אותו. הוא מוצא את עצמו סורק את הבעות הפנים של הקהל שלפניו מנסה לאתר ביקורת וחוסר שביעות רצון. מחשבות שליליות עולות בו שוב ושוב. כשהוא מדבר הוא מדבר בשקט כאילו הוא מנסה שלא ישמעו אותו, כשהוא מנסה בכוונה להגביר את הקול הוא מרגיש שהקול שלו רועד. הוא יודע אנגלית מצוין והיכולות הוורבליות שלו גבוהות ביותר ועדיין הוא מוצא את עצמו מגמגם לעיתים כשהוא מדבר מול קהל. כאבי הבטן שהוא כל כך מכיר מפעמים קודמות חוזרים ומופיעים שוב שוב.
רוני סובל ממה שנקרא "פחד קהל" - פחד קהל הוא אחד הפחדים הנפוצים ביותר. והכואבים ביותר.
כמעט כולנו נהיה דרוכים ואף נחשוש מעט כשנצטרך לדבר מול קהל אבל החשש הזה יהיה מתון יחסית וידעך עם הזמן. אצל מי שסובל מפחד קהל כמו רוני הפחד עלול לשתק ואף להתבטא בתסמינים של פאניקה. אנחנו מזיעים ,הידיים רועדות, קצב הלב נוסק, לחץ הדם עולה,תחושת יובש ומחנק עולה בגרון ואנחנו רק רוצים לברוח מהמקום.
יש מי שנתקל בפחד כשצריך לדבר מול עשרות אנשים ויש מי שחושש אפילו מלדבר מול שני אנשים.
היכולת לדבר מול קהל חיונית לתפקוד שלנו בהיבטים רבים. היא חשובה להצלחה בלימודים , בקריירה ובחיים בכלל. מי שחושש לדבר מול קהל ימנע מהזדמנויות שיכולות לקדם אותו ויסגל אורח חיים הימנעותי. מעבר לסבל ותחושת חוסר המסוגלות , מעבר לאי היכולת לבטא את עצמנו במלוא העוצמה פשוט נוותר על חלק מחיינו שהיו יכולים להיות אחרים וטובים יותר. נוותר על מה שהיינו יכולים להוציא מעצמנו.
רוני לא האמין שיש מה לעשות. הוא היה בטוח שפחד הקהל שלו הוא חלק ממה שהוא - חלק ממנו ושהוא יחיה איתו כל חייו. שזו גזירת גורל שיש לחיות איתה. אחרי טיפול לא ארוך הוא כבר לא חושב כך. הוא פשוט לא מבין למה חיכה כל כך הרבה זמן עד שניגש לטיפול. הוא למד את החומר, עשה את "שיעורי הבית" , היה מוכן להתמודד ולהתעמת עם פחד הקהל. ביחד תכננו משימות שעלו בהדרגה בדרגת הקושי, ביחד תחקרנו את מה שהיה, ביחד בנינו מדרג של חשיפות ולאט לאט החרדה "השפילה עיניה" כנגד הנחישות. רוני עדיין חושש מעט, הוא עדיין לא נואם טבעי וכריזמתי אבל הוא בהחלט לא נמנע. הוא מבצע מצגות בקלות ובצורה טובה , הוא לא נמנע ממצבים שדורשים הופעה לפני קהל, הוא אפילו יוזם הזדמנויות לנאום בפני אנשים. הוא אפילו נהנה מזה.
טיפול בפחד קהל ב CBT המרכז לטיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול ממוקד וקצר טווח. הטיפול נתפר ומותאם במיוחד למטופל. תוך מספר מועט של פגישות - 12-18 רוב האנשים ירגישו הפחתה דרמטית בתחושות הלא נעימות. הטיפול דורש עבודה רבה גם מצד המטופל , ביצוע "שיעורי בית" ויכולת התמודדות. אבל פחד קהל אינו "גזירת גורל" הוא לא משהו שהוא חלק מאיתנו. ניתן ואפשר להתגבר עליו. תשאלו את רוני.
Comments