top of page

מאמרים - טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT

מה זו התקפת פאניקה ?

התקפת פאניקה היא הרגשה פתאומית וקשה מאוד של פחד עז ביותר. התסמינים הפיזיים עלולים לכלול בין השאר דפיקות לב עזות, רעד בלתי נשלט, קוצר נשימה, הזעה, גלי קור או חום, חולשה גופנית, תחושת חנק, כאבי בטן ובחילה, הבזקים בראיה, חולשה, תחושת עילפון, הרגשה שמשהו נורא עומד לקרות, פחד מאיבוד שליטה מוחלט, פחד להשתגע,, פחד ממוות, פחד מהתקף לב, דה-ריאליזציה - הרגשה של לא להיות אמיתי,  דה-פרסונליזציה - הרגשה של ניתוק מעצמך ואיבוד תחושת המציאות. הסימפטומים מגיעים לשיאם בתוך דקות.

התקפת פאניקה נמשכת בדרך כלל 30 דקות אבל משכה הממוצע יכול לנוע משניות בודדות ועד שעות. התקפת פאניקה לא מסוכנת פיזית אבל ההרגשה במהלכה עלולה להיות קשה מאוד ולגרום לדחף חזק לברוח מהמקום בו התרחשה התקפת הפאניקה - זו תוצאה בין השאר של הפרשה ניכרת של אדרנלין ותהליכים גופניים שיוצרים את תגובת "ההילחם או ברח" ומעלים דרמטית את דריכות הגוף ומנגנוניו.

התקפות פאניקה נבדלות מסוגים אחרים של הפרעות חרדה בין השאר על ידי העוצמה שלהן וההופעה הפתאומית והבלתי ניתנת לחיזוי שלא תלויה לכאורה בגירוי כלשהו. מי שסובל מהתקפי פאניקה נמצא בסיכון מוגבר להתאבדות. 

השכיחות של התקפי פאניקה באוכלוסיה הכללית נעה בין 3-7 אחוזים מהאוכלוסיה. נשים סובלות מהן בשיעור גבוה מגברים. ההתקפים מתחילים בדרך כלל בשלב הבגרות המינית או הנערות המוקדמת. התקפות פאניקה שכיחות פחות בילדים או אצל אנשים מבוגרים. 

הסיבות להתקפת פאניקה אינן ידועות תמיד אבל עלולות להיות - פוסט טראומה, חרדה חברתית, שימוש בסמים, דיכאון, בעיות רפואיות או הפרעת פאניקה. לחץ פסיכולוגי, עישון קפאין ושימוש בסמים מעלים את הסיכון להתקפת פאניקה.

חשוב לבצע דיאגנוזה נכונה ולשלול מצבים שעלולים ליצור סימפטומים זהים. בין השאר - יתר פעילות של בלוטת התריס, מחלת לב, מחלת ריאות ושימוש בסמים. 

להתקפות פאניקה יש מספר טיפולים יעילים כולל שילוב של טיפול תרופתי. לטיפול קוגניטיבי התנהגותי יש את התוצאות הטובות ביותר שנמדדו מחקרית ולמשך הזמן הארוך ביותר. פעילות גופנית מוגברת וסדירה נמצאה כבעלת השפעה חיובית תומכת יתכן באמצעות שיחרור מוגבר של אנדרופינים ​וכתוצאה מזה הפחתה של הורמון הלחץ - קורטיזול.

טכניקות של נשימה שבין השאר מסדירות את קצב הנשימה ואת קצב הלב כמו גם טכניקות של הרפיית שרירים ומדיטציה עשויות לעזור. הפסקה של צריכה של קפאין וכמובן סמים שונים.

שילוב של טיפול קוגניטיבי והתנהגותי נחשב ליעיל ביותר לטיפול בהפרעות פאניקה. יש חשיבות גדולה להסבר על התופעה. להבנה של המכניזם שלה. ולהבנה שיש הרבה אנשים שסובלים ממנה. אנשים רבים מרגישים שהם "הולכים להשתגע" או שיקבלו התקף לב כתוצאה מההתקפה. ההבנה שזו רק תחושה ולא סיכון אמיתי מקלה עליהם.

ארגון קוגניטיבי מחודש מאפשר למי שסובל מהתופעה להחליף את המחשבות הלא ריאליות והמאיימות בדרכים ריאליות וחיוביות יותר של הסתכלות על ההתקפות. התנהגות הימנעותית מונעת ממי שסובל מהתקפות פאניקה תכופות לתפקד באופן בריא.

טיפול בחשיפה שכולל התעמתות חוזרת ונשנית עם המצבים מעוררי האימה ועם התחושות בגוף עוזר להחליש את התגובות החרדתיות ואת הגירוי הפנימי ולחזק את הדרכים הריאליות להסתכל על הסימפטומים של הפאניקה. 

התקפת פאניקה

פוביה

פוביה

פוביה היא פחד וחרדה עזים וקבועים ולא מבוססים הגיונית מאובייקטים או מצבים שלא מהווים סכנה אמיתית.

ניתן לחלק את הפוביות ל 3 קבוצות עיקריות - אגורפוביה, פוביות חברתיות ופוביות ספציפיות כמו פוביות מחיות שונות(כלבים , נחשים) פוביות מדם-זריקה-פציעה, פוביות מסביבה טבעית(פחד מגובה למשל) ופוביות ממצבים שונים - (פחד מטיסה, פחד מנהיגה למשל). השכיחות של פוביות ספציפיות היא בין 3-12% אחוזים מהאוכלוסיה הכללית. 

הסיבות המדויקות לנטיה לפתח פוביה ולרכישת פוביות עשויות להיות מורכבות ויכולות לנבוע מהתניה קלאסית(הכלב של פאבלוב) - כשגירוי שלילי מופיע ביחד עם גירוי ניטרלי - למשל כשזרם חשמלי ניתן בחדר מסוים אני אתחיל לפחד מהחדר הספציפי. אם כשהייתי ילד טיפסתי על עץ ונפלתי(גם אם אני לא זוכר באופן מודע את ההתנסות הספציפית) אני עלול לקשר את הפחד שהרגשתי בנפילה לסוגים אחרים של מקומות גבוהים וזה יוביל אותי לחשוש מכל מקום גבוה.

למרות שאני מבין הגיונית שאין בכך סיכון אני עלול לחשוש אפילו מעליה במדרגות לקומה ראשונה. 

רכישת פוביה עקיפה קורית שלא דרך הנסיון הישיר שלי אלא על ידי למידה תוך כדי צפיה(בתגובות המפוחדות למשל) באחרים. כשילד רואה את ההורה שלו מגיב בפחד לכלב הילד עלול ללמוד לפחד מהכלב.

ניתן גם לרכוש פוביה רק מקבלת אינפורמציה. אנחנו עלולים לפתח חרדה מכרישים לאחר שצפינו בסרט על כריש שטרף ילד ששחה בים. אנחנו עלולים לפתח פוביה מנחשים כתוצאה מצפיה במצגת בבית הספר על הסכנות שבהכשת נחש. 

המוח שלנו הוא מערכת משוכללת שהפעילות והתגובות שלה מורכבות ביותר. אין הסבר חד מימדי לכלל הפעילות המדוייקת שיוצרת את הפוביה. אבל אנחנו יודעים שהאמיגדלה שהיא בלוטה קטנה בצורת שקד שממוקמת בתוך המוח אחראית לחלק מהתהליכים של למידת התניית הפחד - היא "לומדת" את הקישור בין הגירוי המותנה לגירוי השלילי ויוצרת תגובת פחד מותנית שאפשר "לראות" אצל מי שסובל מפוביה. 

האמיגדלה "לומדת" להכיר גירויים שונים כמסוכנים לנו ואחראית לשמירתם בזיכרון. כשהיא נתקלת בגירוי שנשמר אצלה ומקוטלג כמסוכן היא מגיבה ויוצרת שרשרת תהליכים שגורמים בין השאר להפרשת הורמונים שמשפיעים על פחד ואגרסיה ושמים את הגוף במצב דרוך שיכין אותו למצב חירום - תגובת "הילחם או ברח". התגובה של האמיגדלה יוצרת תסמינים פיסיולוגיים - דופק מוגבר, לחץ דם גבוה, הזעה, רעד, היפר ונטילציה וקשיי נשימה, לחץ בחזה, חולשה שרירים נוקשים ועוד. לעיתים תופיע התקפת פאניקה מלאה. 

כתוצאה מהתחושות הכל כך לא נעימות מי שסובל מפוביות ינסה בהרבה מקרים להימנע מהסיטואציות ומהמקומות המאיימים. ההימנעות רק מחמירה את הבעיה ופוגעת בתפקוד התקין. פוביות ספציפיות הן בין הפרעות החרדה הנפוצות ביותר. יש פוביות שלא מפריעות כלל לתפקוד התקין ולכן לא צריכות טיפול. אבל אם פוביה ספציפית פוגעת בחיי היום יום שלנו טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול יעיל שמאפשר ברוב המקרים להתמודד איתה ולגבור על הפחד. לעיתים קרובות לתמיד. 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי לפוביות וחרדות - טיפול cbt הוא טיפול יעיל וממוקד בפוביות ויש לו תוצאות מוכחות מחקרית בהפחתת עוצמת החרדה ואף בהכחדה מוחלטת שלה. כל זה נעשה בטיפול קצר יחסית של פגישות ספורות לאורך שבועות או חודשים בודדים. אנשים שסבלו במשך שנים מפוביה שפגעה דרמטית באיכות חייהם נפטרו ממנה בעזרת סדרה קצרה של טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים. 

טיפול בחרדות - מהי חרדה ?

חרדה

החרדה היא "קרובת משפחה" של הפחד. בלי פחד ובלי חרדה לא נוכל לשרוד. הפחד והחרדה שומרים עלינו מאיומים וסכנות אמיתיות שאורבים לנו כמעט בכל מקום ובכל זמן סביבנו.

אדם חסר פחד לחלוטין לא יוכל לשרוד - מי שאיבד לחלוטין את פחד הגבהים שלו עלול ליפול ממקומות גבוהים ולא בטוחים, מי שאיבד את תחושת הפחד מנהיגה עלול לפגום בשיקול הדעת שלו ולהיות מעורב בתאונה, מי שלא למד בגיל צעיר ששליחת יד לשקע חשמלי פתוח היא מסוכנת עלול להתחשמל, מי שלא מפחד כלל לא ישרוד.

החרדה היא רגש שעוזר לנו במקרים רבים להגיע לרמת עוררות ודריכות מתאימה כדי להתמודד עם המשימות שעומדות בפנינו. לולא היינו חרדים ודרוכים במידה מסויימת לא היינו מסוגלים לשאת נאום מוצלח בפני אנשים, להתכונן ולהצליח במבחן באוניברסיטה או בבית הספר או לבצע משימות בצבא או בעבודה.  

פחד הוא רגש קצר טווח, מרוכז בהווה, מכוון לאיום ספציפי ומסייע בהתמודדות או בריחה ממנו. (תגובת ההילחם או ברח).

חרדה עלולה להיות ארוכת טווח , מרוכזת בעתיד, מכוונת באופן רחב לאיום מבוזר ומקדמת זהירות יתרה בהתייצבות מול איום פוטנציאלי וכשהמינון שלה גבוה מידי היא פוגעת בהתמודדות קונסטרוקטיבית.

החרדה מאופיינת על ידי תחושות בלתי נעימות - חוסר שקט פנימי, מתח, עצבנות, דאגה ועוד.

הסימפטומים שלה עלולים לכלול דופק מוגבר ולחץ דם גבוה, קוצר נשימה, הזעה, רעד, אי שקט, מחשבות אובססיביות ועוד. חלק מהאנשים יחוו גם התקף פאניקה.

הפרעות חרדה נבדלות מפחד או חרדה רגילים בעוצמות שלהן ובכך שהן נמשכות לאורך זמן ומעבר לתקופות מתאימות מבחינה התפתחותית(קיימות תקופות בילדות שבהן רוב הילדים יחוו חרדה שתחלוף מאליה עם התבגרותם).

הפרעות חרדה הן גנטיות בחלקן(ניתן להסביר 30-40% גנטית) וסביבתיות בחלקן כולל כתוצאה מיחסים בתוך המשפחה, אירועים טראומטיים בעבר או נסיבות חיים. 

טיפול CBT קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול שהוכח מחקרית כיעיל בהפרעות חרדה. במשך זמן לא ארוך של מספר חודשים ניתן להשיג הפחתה משמעותית ואף הכחדה מוחלטת של תסמיני החרדה. 

bottom of page