top of page

דיכאון אחרי לידה

דיכאון אחרי לידה

 

דיכאון אחרי לידה

דיכאון אחרי לידה מופיע אצל יולדות רבות בימים שלאחר הלידה ובא לידי ביטוי בהרגשת דכדוך שעלולה לכלול שינויים במצב הרוח, הפרעות בשינה, כעס, שינויים בתאבון ועוד. ההרגשה הזו חולפת לרוב מעצמה באופן ספונטני לאחר מספר ימים עד שבועיים. 

דיכאון אחרי לידה - PPD-Postpartrum Depression פוגע בכ 10-15% מהיולדות ומופיע בדרך כלל בשלושת החודשים הראשונים אחרי הלידה ויכול להימשך עד שנה. 

תסמינים של דיכאון אחרי לידה 

דיכאון אחרי לידה עלול להתבטא בקושי ליצור קשר רגשי עם התינוק, שינויי מצב רוח חדים, הערכה עצמית נמוכה, הרגשת חוסר יכולת לדאוג לתינוק, תשישות, רגשי אשמה ותחושת חוסר ערך עצמי, תסכול, חוסר שקט, כעסים, דאגנות רבה, הפרעות בשינה, בכי תכוף, הפרעות בתאבון, קשיי ריכוז, תחושות של עצב ויאוש, חוסר עניין בדברים ובפעילויות שהסבו לנו הנאה בעבר כולל יחסי מין, פחדים שונים, פעלתנות יתר או האטה בתנועתיות. 

דיכאון אחרי לידה עלול לבוא לידי ביטוי בעוצמות שונות - מטיפול פיזי טכני בתינוק ללא הרגשה שאוהבים את התינוק ועד חוסר תפקוד מוחלט.

במצבים נדירים מאוד עלולים להתפתח תסמינים פסיכוטיים - התסמינים עלולים לכלול רצון לפגיעה בתינוק או התאבדות, דלוזיות והלוצינציות, חוסר אמון בסובבים אותך, חוסר שקט קיצוני ועוד. 

EPDS - Edinburgh Postpartum Depression Scale - שאלון להערכת הסיכון לדיכאון . ככל שהציון גבוה יותר עולה ההסתברות לדיכאון. 

סיבות לדיכאון לאחר לידה

הסיבות לדיכאון לאחר לידה אינן ידועות במדויק. שינויים הורמונליים - רמת הורמוני המין הנשיים עולה בחדות לקראת ההריון ועם הלידה היא יורדת בחדות,  גנטיקה, וסביבה הן סיבות אפשריות. 

גורמי הסיכון לדיכאון לאחר הלידה : חוסר בתמיכה נפשית מתאימה מבן הזוג, משפחה וסביבה קרובה, יחסים בעייתיים במסגרת הנישואין, רקע משפחתי או אישי של דיכאון, רקע של התעללות בילדות, הפלות קודמות, עישון, הערכה עצמית נמוכה, מצב כלכלי קשה, בעיות פיזיות או פסיכולוגיות בהריון ובלידה, רמות נמוכות של ויטמין די, פגיעה פיזית או נפשית בעבר, התמכרות לסמים בעבר, אלכוהוליזם, מניה דפרסיה ועוד. 

טיפול בדיכאון לאחר לידה

CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי נחשב לטיפול יעיל בדיכאון לאחר לידה. לעיתים בשילוב עם טיפול תרופתי שינתן על פי יעוץ פסיכיאטרי. במסגרת החלק הקוגניטיבי של הטיפול נבחן את דפוסי החשיבה השליליים והבלתי יעילים שלנו וננסה לבדוק אם אפשר להחליף אותם במחשבות יעילות יותר. אם יש לאם מחשבה אוטומטית שהיא לא יכולה להניק את התינוק ובגלל זה היא אמא לא טובה. נבדוק את המחשבה הזו - האם יש אפשרות נוספת ? האם יכול להיות שהתינוק יגדל למופת גם אם יאכל פורמולה ? 

אם יש לנו מחשבה אוטומטית שאני לא אצליח להתמודד עם כל המטלות והעומס הרגשי עם בוא התינוק. נבדוק אותה ונשאל את עצמנו למשל - אולי כן נצליח כפי שמליוני אימהות בכל העולם מצליחות ? ננסה להחליף את המחשבות הלא יעילות במחשבות יעילות וחיוביות יותר. במסגרת החלק ההתנהגותי של הטיפול ננסה להחליף את ההתנהגויות הלא יעילות שלנו בהתנהגויות יעילות וחיוביות יותר. CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול ממוקד שיכול להביא לתוצאות שיורגשו כבר תוך פרק זמן קצר. 

bottom of page