top of page

התקפת פאניקה- התקף חרדה

התקפת פאניקה

התקפי חרדה

התקף חרדה היא הרגשה פתאומית וקשה מאוד של פחד עז ביותר. התסמינים הפיזיים עלולים לכלול בין השאר דפיקות לב עזות, רעד בלתי נשלט, קוצר נשימה, הזעה, גלי קור או חום, חולשה גופנית, תחושת חנק, כאבי בטן ובחילה, הבזקים בראיה, סחרחורת, יובש בפה, חולשה, תחושת עילפון, הרגשה שמשהו נורא עומד לקרות, פחד מאיבוד שליטה מוחלט, פחד להשתגע,, פחד ממוות, פחד מהתקף לב, דה-ריאליזציה - הרגשה של לא להיות אמיתי,  דה-פרסונליזציה - הרגשה של ניתוק מעצמך ואיבוד תחושת המציאות. הסימפטומים מגיעים לשיאם בתוך דקות.

התקפת חרדה נמשכת בדרך כלל 30 דקות אבל משכה הממוצע יכול לנוע משניות בודדות ועד שעות. התקפת פאניקה לא מסוכנת פיזית אבל ההרגשה במהלכה עלולה להיות קשה מאוד ולגרום לדחף חזק לברוח מהמקום בו התרחשה התקפת הפאניקה - זו תוצאה בין השאר של הפרשה ניכרת של אדרנלין ותהליכים גופניים שיוצרים את תגובת "ההילחם או ברח" ומעלים דרמטית את דריכות הגוף ומנגנוניו.

התקף חרדה

התקפי חרדה נבדלות מסוגים אחרים של הפרעות חרדה בין השאר על ידי העוצמה שלהן וההופעה הפתאומית והבלתי ניתנת לחיזוי שלא תלויה לכאורה בגירוי כלשהו. מי שסובל מהתקפי פאניקה נמצא בסיכון מוגבר להתאבדות. 

השכיחות של התקפי חרדה באוכלוסיה הכללית נעה בין 3-7 אחוזים מהאוכלוסיה. נשים סובלות מהן בשיעור גבוה מגברים. ההתקפים מתחילים בדרך כלל בשלב הבגרות המינית או הנערות המוקדמת. התקפות פאניקה שכיחות פחות בילדים או אצל אנשים מבוגרים. 

הסיבות להתקפת חרדה אינן ידועות תמיד אבל עלולות להיות - פוסט טראומה, חרדה חברתית, שימוש בסמים, דיכאון, בעיות רפואיות או הפרעת פאניקה. לחץ פסיכולוגי, עישון קפאין ושימוש בסמים מעלים את הסיכון להתקפת פאניקה.

חשוב לבצע דיאגנוזה נכונה ולשלול מצבים שעלולים ליצור סימפטומים זהים. בין השאר - יתר פעילות של בלוטת התריס, מחלת לב, מחלת ריאות ושימוש בסמים. 

טיפול בהתקפי חרדה - התקפי פאניקה

להתקפות חרדה יש מספר טיפולים יעילים כולל שילוב של טיפול תרופתי. לטיפול קוגניטיבי התנהגותי יש את התוצאות הטובות ביותר שנמדדו מחקרית ולמשך הזמן הארוך ביותר. פעילות גופנית מוגברת וסדירה נמצאה כבעלת השפעה חיובית תומכת יתכן באמצעות שיחרור מוגבר של אנדרופינים ​וכתוצאה מזה הפחתה של הורמון הלחץ - קורטיזול.

טכניקות של נשימה שבין השאר מסדירות את קצב הנשימה ואת קצב הלב כמו גם טכניקות של הרפיית שרירים ומדיטציה עשויות לעזור. הפסקה של צריכה של קפאין וכמובן סמים שונים.

שילוב של טיפול קוגניטיבי והתנהגותי נחשב ליעיל ביותר לטיפול בהפרעות חרדה. יש חשיבות גדולה להסבר על התופעה. להבנה של המכניזם שלה. ולהבנה שיש הרבה אנשים שסובלים ממנה. אנשים רבים מרגישים שהם "הולכים להשתגע" או שיקבלו התקף לב כתוצאה מההתקפה. ההבנה שזו רק תחושה ולא סיכון אמיתי מקלה עליהם.

ארגון קוגניטיבי מחודש מאפשר למי שסובל מהתופעה להחליף את המחשבות הלא ריאליות והמאיימות בדרכים ריאליות וחיוביות יותר של הסתכלות על ההתקפות. התנהגות הימנעותית מונעת ממי שסובל מהתקפות חרדה תכופות לתפקד באופן בריא.

טיפול בחשיפה שכולל התעמתות חוזרת ונשנית עם המצבים מעוררי האימה ועם התחושות בגוף עוזר להחליש את התגובות החרדתיות ואת הגירוי הפנימי ולחזק את הדרכים הריאליות להסתכל על הסימפטומים של הפאניקה. 

bottom of page