top of page

מה זו פוביה ?

פוביה

פוביה היא פחד וחרדה עזים וקבועים ולא מבוססים הגיונית מאובייקטים או מצבים שלא מהווים סכנה אמיתית.

ניתן לחלק את הפוביות ל 3 קבוצות עיקריות - אגורפוביה, פוביות חברתיות(חרדה חברתית, פחד קהל) ופוביות ספציפיות כמו פוביות מחיות שונות(כלבים , נחשים) פוביות מדם-זריקה-פציעה, פוביות מסביבה טבעית(פחד מגובה למשל) ופוביות ממצבים שונים - (פחד טיסה, פחד מנהיגה למשל). השכיחות של פוביות ספציפיות היא בין 3-12% אחוזים מהאוכלוסיה הכללית. 

הסיבות לפוביות -

הסיבות המדויקות לנטיה לפתח פוביה ולרכישת פוביות עשויות להיות מורכבות ויכולות לנבוע מהתניה קלאסית(הכלב של פאבלוב) - כשגירוי שלילי מופיע ביחד עם גירוי ניטרלי - למשל כשזרם חשמלי לא נעים ניתן בחדר מסוים אני אתחיל לפחד מהחדר הספציפי. אם כשהייתי ילד טיפסתי על עץ ונפלתי(גם אם אני לא זוכר באופן מודע את ההתנסות הספציפית) אני עלול לקשר את הפחד שהרגשתי בנפילה לסוגים אחרים של מקומות גבוהים וזה יוביל אותי לחשוש מכל מקום גבוה.

למרות שאני מבין הגיונית שאין בכך סיכון אני עלול לחשוש אפילו מעליה במדרגות לקומה ראשונה. 

רכישת פוביה עקיפה קורית שלא דרך הנסיון הישיר שלי אלא על ידי למידה תוך כדי צפיה. אם אצפה בתגובות המפוחדות של אחרים מהאריה למשל אלמד לפחד מהאריה. כשילד רואה את ההורה שלו מגיב בפחד לכלב הילד עלול ללמוד לפחד מהכלב.

ניתן גם לרכוש פוביה רק מקבלת אינפורמציה. אנחנו עלולים לפתח חרדה מכרישים לאחר שצפינו בסרט על כריש שטרף ילד ששחה בים. אנחנו עלולים לפתח פוביה מנחשים כתוצאה מצפיה במצגת בבית הספר על הסכנות שבהכשת נחש. 

המוח שלנו הוא מערכת משוכללת שהפעילות והתגובות שלה מורכבות ביותר. אין הסבר חד מימדי לכלל הפעילות המדוייקת שיוצרת את הפוביה. אבל אנחנו יודעים שהאמיגדלה שהיא בלוטה קטנה בצורת שקד שממוקמת בתוך המוח אחראית לחלק מהתהליכים של למידת התניית הפחד - היא "לומדת" את הקישור בין הגירוי המותנה לגירוי השלילי ויוצרת תגובת פחד מותנית שאפשר "לראות" אצל מי שסובל מפוביה. 

האמיגדלה "לומדת" להכיר גירויים שונים כמסוכנים לנו ואחראית לשמירתם בזיכרון. כשהיא נתקלת בגירוי שנשמר אצלה ומקוטלג כמסוכן היא מגיבה ויוצרת שרשרת תהליכים שגורמים בין השאר להפרשת הורמונים שמשפיעים על פחד ואגרסיה ושמים את הגוף במצב דרוך שיכין אותו למצב חירום - תגובת "הילחם או ברח". התגובה של האמיגדלה יוצרת תסמינים פיסיולוגיים - דופק מוגבר, לחץ דם גבוה, הזעה, רעד, נשימה מוגברת, לחץ בחזה, חולשה, שרירים נוקשים ועוד. לעיתים תופיע התקפת פאניקה מלאה. 

כתוצאה מהתחושות הכל כך לא נעימות מי שסובל מפוביות ינסה בהרבה מקרים להימנע מהסיטואציות ומהמקומות המאיימים. ההימנעות רק מחמירה את הבעיה ופוגעת בתפקוד התקין. פוביות ספציפיות הן בין הפרעות החרדה הנפוצות ביותר. יש פוביות שלא מפריעות כלל לתפקוד התקין ולכן לא צריכות טיפול. אבל אם פוביה ספציפית פוגעת בחיי היום יום שלנו CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול יעיל שמאפשר ברוב המקרים להתמודד איתה ולגבור על הפחד. 

טיפול בפוביות

טיפול קוגניטיבי התנהגותי לפוביות וחרדות - טיפול cbt הוא טיפול יעיל וממוקד בפוביות ויש לו תוצאות מוכחות מחקרית בהפחתת עוצמת החרדה ואף בהכחדה מוחלטת שלה. כל זה נעשה בטיפול קצר יחסית של פגישות ספורות לאורך שבועות או חודשים בודדים. אנשים שסבלו במשך שנים מפוביה שפגעה דרמטית באיכות חייהם נפטרו ממנה בעזרת סדרה קצרה של טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים. 

bottom of page